Műfordítások

 H. P. Lovecraft: Clarke Ashton Smith úrnak, fantasztikus alkotásaiért Black Aether #4 szám – 2016. december

H. P. Lovecraft: Ifjak Odüsszeiája

H.P. Lovecraft: Kocsmadal a Sírból

Thoinot Arbeau: Elvesztem szemedben (Reneszánsz táncdal, 1589)  Új Nautilus. A dal meghallgatható:  https://www.youtube.com/watch?v=ITQQsn-795

1238200_10201657981792579_1929228390_n.jpgKulisszatitkok:

A Lovecraft fordítások – A horror királyának hagyatéka

Egy lelkes barátomon keresztül ismerkedtem meg a magyar Lovecraft rajongói közösség és az akkoriban induló Black Aether munkájával. Bár sosem vonzódtam a szerzőhöz (kövezzenek meg), a műfajtörténeti jelentősége vitathatatlan. Így mikor megtudtam, hogy műfordító projekt indul, hogy a prózáján és esszéin túl végre a lírája is elérhetővé váljon magyar nyelven, jelentkeztem.

Voltaképpen a műfordításhoz sem vonzódom. Mint a mintázat mutatni fogja, akkor vállalkozom rá, ha úgy érzem, hiánypótló folyamat.

Elvesztem szemedben – Testi szerelem a lovagkorban

Első sorban sorok között olvasandó kedvenc versem ez, tizenéves korom óta. Énekesként kerültem vele kapcsolatba, majd mikor egy rendezvényen magyarul kellett volna előadnom 2017 nyarán, rádöbbentem, hogy nincs elérhető magyar fordítása, magamnak kell megoldanom.

Neki is ugrottam annak a három versszaknak, amelyről tudomásom volt. Majd alaposan elfeledkeztem a költeményről, egész 2019 januárjáig. Ekkor merült fel bennem, hogy közkinccsé kéne tenni a fordításom. Épp csak leellenőriztem volna a szöveget, összevetve az eredetivel, amikor csodás felfedezés ért. További négy gyönyörű versszakra bukkantam, amelyről fogalmam sem volt eddig! Egy ültő helyemben összemozaikoztam ezeket is a meglévő fordításommal. Majd egy héten belül otthont találtam a szövegnek az Új Nautilus felületén. (Itt bővebben is kifejtem, mit kellene látni a sorok között.  ;)  )

A perverzió démona, avagy más szakbarbár tevékenységek

Bár nem műfordítás, ezt nevezhetném "szépirodalmi" részlegnek. Így itt említem fel a kutatói munkát, melynek keretei között E. A. Poe és Baudelaire életműveinek kölcsönhatását vizsgáltam. Emellett sokat foglalkoztam a pornográf ponyva fejlődésével is.

Ha szívesen olvasnál tőlem történeteket is, nézz rá a megjelent műveim listájára ITT. :) md_5afaf0c367015.jpg