Vittorio Verossi

2020.jan.22.
Írta: Vittorio Verossi Szólj hozzá!

Miért hasznos Rossz könyveket olvasni?

bad_book.jpg

Számos okból szép és hasznos kimozdulni az irodalmi komfortzónánkból. Ha tőlünk távol álló szerzőket, múfajokat olvasgatunk, az szélesíti a látókörünk.

Az elmúlt hónapokban faltam a teljesen random köteteket. Ez részben a látóköröm szélesedéséhez vezetett, részben viszont oda, hogy elképesztő mennyiségű gyenge írásba is belefutottam. A szűrés totális hiánya együtt jár ezzel.

Épp egy barátommal vitattam meg egy zavarba ejtően félresikerült művet, mikor arra fordult a szó, vajon ha csupa ilyesmit olvasunk, az hosszú távon kárt tesz-e az ízlésünkben? Az illető a körülményei miatt ipari mennyiségű amatőr írással találkozik. Rávágta, hogy hasonlón már ő is gondolkodott. Végül arra jutottunk, nem eshet semmi bajunk. Sőt, inkább hasznos, ha ordítóan rossz művekkel foglalkozunk, mert ez tudatosítja bennünk, mi az, amitől egy írás nem működik.

Azóta nem csak megállapítom, miért nem tetszik az adott mű, számon is tartom. Egy új projektre készülve döbbenten tapasztaltam, hogy épp elkövetni készülök egy írói hibát, ami miatt nem rég könyvet hagytam faképnél.

Persze a "hogyan ne csináld" még nem válaszolja meg a "hogyan csináld" kérdést. De mégis megspórol egy fölösleges kört az embernek.

Ti kitartotok a rossznak ígérkező könyvek mellett, vagy azonnal félbehagyjátok őket, amint az élmény hanyatlani kezd?

 (Mém fordítása: Olvastam egy könyvet a Stockholm-szindrómáról. Elsőre rossznak tűnt, de a végére megkedveltem.)

 

Káosz és pusztulás a Szabó Ervinben

VILÁGÉGÉS A KÖNYVTÁRBAN

A FéSZEK VÉGNAPJAI

Egy órája még nem is sejtettem, hogy ma blogolni fogok, de ezt muszáj megörökíteni. :D

Jövőhéten kezdetét veszi a könyvtárban a nyári szünet. Ennek következtében molyok tömegei szállták meg a központi kölcsönzőt. Pánikhangulat és tömött sorok az önkiszolgáló pultoknál. Fegyverkezési verseny. Embermagas könyvtornyokkal megpakolt kölcsönző-tálcák. Lerabolt polcok. Kettő helyett hat kezet növeszteni igyekvő emberek. Korábban sosem tapasztalt sebességű cikázás a könyvrajongóktól a polcok között. A katalógus lépést tart a változásokkal, a mezei kuncsaft a katalógussal viszont már képtelen. Ami fél órája még bent volt, abból mire oda ért, elkapkodtak minden példányt.

Őszintén örülök, bár  elképedtem, hogy ennyire fontos a nyári olvasmányélmény a jónépnek.

maxresdefault.jpg

5 ok, amiért megéri novelláskötetet olvasni

Órákig lehetne találgatni, vajon miért szorulnak háttérbe manapság a novellák. De mi haszna volna? Inkább nézzük meg, mit nyerünk, ha novelláskötetet választunk!

aquasixio-digital-art-57be93a1c099c_880.jpg

1) Míg egy regény vagy tetszik, vagy nem, egy gyűjteményben jó eséllyel találunk olyan történetet, ami elnyeri a tetszésünket.

2) A novelláskötetnek általában van koncepciója. Egy adott szerző, téma, korszak, stb. kapcsán gyűjt össze írásokat. A gyűjtemény által kialakíthatunk egy átfogóbb képet erről az adott dologról.

3) Ha antológiáról beszélünk (több szerző művei szerepelnek a kötetben), felfedezhetünk új neveket, új kedvenceket.

4) Akkor is teljesnek érezhetjük az élményt, ha NEM mentünk végig elejétől végéig a köteten. Hisz minden történet önálló egység. Ha csak egynek jutottunk a végére, akkor is teljes olvasmányélménnyel gazdagodtunk.

5) Egyetlen kötetünk van, ez igaz. Viszont annyi világot fedezhetünk fel általa, ahány novella van benne.

Ti szoktatok novellákat olvasni? Ha igen, csak a "jól bevált" szerzők írásaira vadásztok? Vagy más is jöhet? Mi alapján választottátok ki az eddigi novellásköteteket?

ELSŐ

KÍSÉRJ EL INDULÓ KARRIEREM KALANDOS ÚTJÁN...

(Facebook oldalam)

verossi_nagyobb_1.jpg

Egy előrehaladott grafomániában (annyira azért nem) szenvedő könyvmoly 2019. elején úgy döntött, ideje előlépni az árnyékból...

Fantasy, lélektani, erotikus, misztikus. Ezen a terepen mozgok otthonosan. Gótikus, horror, wierd elemekkel operálok. De nem vetek meg egyéb zsánereket sem.

1437321714_17.gif

"A képzeletbeli sokkal hatalmasabb, mint az anyagi világ. Mert semmi sem lehet jobb annál, ahogy elképzeled. Mert csupán a megfoghatatlan ötletek, elgondolások, hitek, fantáziák elég tartósak. A kövek elporladnak. A fa elkorhad. Az emberek, mint tudjuk, meghalnak. De az olyan törékeny dolgok, mint egy gondolat, egy álom, egy legenda, sohasem múlnak el."  Chuck Palahniuk

"Mily nevetséges bábok vagyunk, mily undorító színpadon táncolunk – de jól mulatunk: tánc és baszás. Senkire nem gondolunk, és nem tudjuk, hogy semmik vagyunk. Nem azok, amire szántak minket..." Hetedik (film)

"Tudod, én nem akarok olyan világban élni, ahol  nincs helye az érzelgésnek." Egy egyedülálló férfi (film)

1437321714_17.gif